dimecres, 21 d’octubre del 2015

La piràmide de l'estil de vida saludable



Aquesta és una piràmide tridimensional, truncada i escalonada amb quatre cares i una base. Cada cara està orientada cap a la consecució d'un determinat objectiu que són: els hàbits alimentaris (ingesta diària, cara 1 i piràmide alimentària, cara 3), l'activitat física diària (cara 2) i la higiene i la salut (cara 4). 



Cara 1: ingesta diària

En la base de la piràmide els consells nutricionals es combinen amb consells sobre l'activitat física i esportiva per a aconseguir un creixement global saludable. Si la ingesta d'aliments es distribueix en cinc menjars diaris, serà més fàcil portar una dieta variada i aconseguir una aportació de nutrients i energia necessaris. 

El desdejuni ha d'incloure un producte làctic, fruita o un suc i cereals o pan. El hàbit del desdejuni està relacionat amb un millor rendiment escolar, així com amb un millor rendiment físic. És important beure líquids al llarg del dia, durant i entre els menjars, especialment aigua.





Cara 2: activitats diàries

Realitzar una activitat física de forma habitual és important per a equilibrar les calories consumides. A totes les edats, hauria de dedicar-se almenys 60 minuts diaris a realitzar una activitat física d'intensitat moderada a vigorosa (és a dir, activitats que acceleren el pols i fan suar). 

És comú que durant l'adolescència es perden els hàbits positius d'activitat física adquirits, la qual cosa hauria d'evitarse, no hauria d'abandonar-se la participació en esports organitzats per la necessitat de dedicar més temps a l'estudi o a activitats d'oci. Ambdues activitats són compatibles. 

Segons els resultats d'estudis recents, la participació habitual en activitats físiques es relaciona amb un millor rendiment acadèmic, especialment aquells aspectes relacionats amb la memòria, la resolució de problemes i la lectura. 

D'altra banda, activitats sedentàries com veure la televisió o usar l'ordinador haurien de limitar-se a un màxim de dues hores diàries. A més, les classes d'educació física són importants per al desenvolupament i el foment d'un estil de vida actiu i saludable.




Cara 3: grups d'aliments

En una dieta saludable es poden incloure tots els aliments i les begudes, però en diferents quantitats i amb diferent freqüència. 

El nombre de racions no varia molt amb l'edat, però la seua grandària hauria de créixer amb la mateixa i segons el grau d'activitat física realitzada. El consum d'aliments de diferents colors és una forma de fomentar la ingesta de nutrients, especialment vitamines i minerals. 

Dues o tres vegades a la setmana s'hauria de substituir la carn o el peix per llegums. En aquest cas, els llegums constitueixen una font de proteïnes que hauria de complementar-se amb verdures o amanides i alguns cereals. 

Els aliments amb un major contingut en grasses haurien de consumir-se dues o tres vegades a la setmana, ja que aporten vitamines i àcids grassos essencials necessaris per al desenvolupament òptim. Per al consum diari, s'ha de donar preferència als greixos líquids, és a dir els olis, i sobretot a l'oli d'oliva verge, i moderar el consum dels greixos sòlids, ja que aquestes són riques en àcids grassos saturats.

Així mateix, hauria d'obtenir-se una òptima hidratació mitjançant el consum d'aigua i begudes al llarg del dia. Quan es consumen begudes amb calories és important tenir en compte que totes les calories conten per a mantenir l'equilibri energètic necessari per a tenir un pes saludable. 

El pa, la pasta, l'arròs, la creïlla i el plàtan són aliments rics en hidrats de carboni, baixos en greixos i poden constituir una bona font de minerals com el calci, el potassi, el fòsfor i algunes vitamines B. 

Els dolços poden incloure's en quantitats menudes, però no diàriament, dins d'un estil de vida actiu i saludable que incloga una dieta apropiada i equilibrada i activitat física habitual.




Cara 4: higiene i salut

Encara que semble que encara us queda molt temps per a ser adults i que us queda lluny la necessitat de reduir el risc de malalties, heu d'aprendre a cuidar la vostra pròpia salut i higiene.

L'esquena necessita cures especials tant estant dempeus com assegut. Les motxilles escolars no haurien de tenir un pes superior al 10% del pes corporal del xiquet, i aquest hauria de distribuir-se adequadament. El dolor d'esquena ho pateixen més sovint les jovens amb un estil de vida sedentari, que són menys actius físicament i que mantenen una postura incorrecta a l'hora d'asseure's en classe. 

A més de la visita periòdica al pediatre, també hauríeu de visitar a altres especialistes. Abans d'augmentar la intensitat i la freqüència d'un entrenament físic, hauríeu de fer una revisió mèdica mèdica-esportiva que incloga proves específiques per a la detecció de malalties, desordres o altres problemes de salut que puguen posar en perill la seua vida o reduir el seu rendiment esportiu. 

La higiene bucal és important a qualsevol edat. S'ha de fomentar l'hàbit de raspallar-se les dents habitualment i realitzar visites regulars al dentista. Amb açò es redueix el risc de càries i desgast dental.

D'altra banda, una digestió i una assimilació de nutrients adequades comencen amb la correcta masticació dels aliments.l

La higiene corporal i la dutxa haurien de convertir-se en un hàbit diari, sobretot després de realitzar exercici físic. 

El consum de tabac i alcohol són la causa de diversos problemes de salut. En el tabac s'han detectat més de 4.000 substàncies tóxiques, moltes de les quals són cancerígenes. S'ha demostrat que la pràctica esportiva és una de les mesures preventives més eficaces contra aquests hàbits perjudicials. Els estudis sociològics realitzats demostren que les persones que no han fumat abans dels 20 anys tenen poques probabilitats de fer-ho en l'edat adulta. 



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada